Bahan-bahan:
A- 500 gram mee kuning
B- 2 biji keledek dan 3 biji kentang(200gram) yang dah direbus} mesin dengan air daging
C- 1/2 cawan cili kisar @ mesin
1/2 cawan rempah kari ikan
E- 3 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
tiga biji tomato( potong 4)
F- 1/2 kg udang(bersihkan) * udang kapas lebih senang dan cepat
Kulit udang dibersihkan dan direbus
1/2 kg daging(rebus dan potong kecil)
1/4 cawan minyak
1 sudu besar garam
gula(mengikut citarasa)
Hiasan Lain
- Taugeh dan Sawi secukupnya } celur
- Daun sup, bawang goreng, cili hijau dan telur rebus
Cara-cara penyediaan
1- Panaskan minyak
2- Tumis rempah (C)
3- Masukkan bawang(tunggu garing), kemudian masukkan tomato
4- Masukkan air udang+keledek dan ubi
A- 500 gram mee kuning
B- 2 biji keledek dan 3 biji kentang(200gram) yang dah direbus} mesin dengan air daging
C- 1/2 cawan cili kisar @ mesin
1/2 cawan rempah kari ikan
E- 3 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
tiga biji tomato( potong 4)
F- 1/2 kg udang(bersihkan) * udang kapas lebih senang dan cepat
Kulit udang dibersihkan dan direbus
1/2 kg daging(rebus dan potong kecil)
1/4 cawan minyak
1 sudu besar garam
gula(mengikut citarasa)
Hiasan Lain
- Taugeh dan Sawi secukupnya } celur
- Daun sup, bawang goreng, cili hijau dan telur rebus
Cara-cara penyediaan
1- Panaskan minyak
2- Tumis rempah (C)
3- Masukkan bawang(tunggu garing), kemudian masukkan tomato
4- Masukkan air udang+keledek dan ubi
No comments:
Post a Comment